Днес ще се занимаем с тема, близка до ежедневието на всеки един от нас – дигитализацията. Предвид условията и преди това започналата тенденция да дигитализираме работни процеси и дори ежедневието си, смятаме темата за повече от актуална. От какви опасности покрай този процес се опасяват хората, какви възможности предлага и за какви тенденции в сферата на човешките ресурси споделят специалисти – вижте надолу.

Дигитализацията – опасност и възможност

Като всяко явление, дигитализацията поражда различни настроения – доста хора виждат опасностите, които може да породи, но доста хора се възползват от възможностите, които предлага. Най-често под опасности, критично настроените изброяват:

 • Липсата на контакт на живо – дори и без да имаме предвид ситуацията в момента, все повече хора прекарват повече време онлайн, отколкото на живо сред приятели и роднини.
 • Недостатъчно добро ниво на комуникация – на работното място това се изразява в повече конфликтни ситуации в екипа, ограничаване на възможностите ни за самооценка и неяснота дали напредваме кариерно.

Когато говорим за възможности, можем да изброим неща като:

 • Работа от вкъщи и изобщо отвсякъде – в днешно време дигитализацията е главен „виновник“ за възможността да вършим работата си от почти всяко кътче на планетата.
 • Бърз достъп до информация – вече не е нужно да имаме карта за библиотека и да прекарваме дълги часове в нея, за да проучим дадена тема – можем с няколко клика да достигнем до нужната информация в Интернет.
 • Спестяване на време за определени задачи – много процеси, които са отнемали доста голяма част от работния ден, вече отнемат значително по-малко благодарение на дигитализацията.

Тенденции в сферата на подбора и обучение

По-долу ще изброим някои от тенденциите, на които ставаме свидетели.

При подбора на персонал:

 • Онлайн кандидатстване за работа – доста от работодателите видяха смисъл в това да дадат възможност за кандидатстване по електронен път. Тази тенденция ще остане и ще се развива, и занапред.
 • Видео интервю – до момента в България провеждахме такъв тип интервю по-малко за средни и повече за топ позиции. Тенденциите са обаче, да използваме все повече този тип интервю, без значение типа позиция.
 • Повече включване на AI (изкуствен интелект) – включване на платформи с изкуствен интелект в работата на HR специалиста, които да спестяват време и по ключови думи да отсяват писмени кандидатури.
 • Чатботове – това също е с цел спестяване на време. До момента задача на HR специалистите беше да отговарят на въпроси от страна на служителите на фирмата. Чрез чатботовете този процес бива улеснен, а времето за отговор – значително скъсено. Чрез въвеждането на платформи с чатботове, при въпрос от служител, чатбота веднага може да отговори по същество (стига въпроса да е въведен в платформата).

При обученията:

 • Онлайн обучения – Въпреки затруднената ситуация за провеждане на живо, работодателите не се отказват от инвестиране във своите служители. Вместо това треньорите ги адаптират така, че служителите дори онлайн да извлекат най-голяма полза.
 • VR платформи (виртуална реалност) – Това е свързано с провеждането на онлайн обучения, но тук имаме нов елемент – изцяло виртуалната реалност. Този тип платформи придобиват все по-голяма популярност, затова не се съмняваме, че ще виждаме повече от тях.

Дигитализацията като реалност

Въпреки всички „ЗА“ и „ПРОТИВ“, дигитализацията се наложи като съвременна реалност, която улеснява работата ни. Предизвикателство, което трябва да имаме предвид са бързите темпове, които тя налага и, които трябва да настигаме. Кои тенденции ще се задържат и кои ще се окажат неефективни предстои тепърва да видим!


Интересувате се от онлайн обучения? Свържете се с нас на: preference.office@gmail.com

Или ни се обадете на: (+359) 894 722 236