В един или друг момент, пред много работодатели възниква проблемът със задържането на ценните за тях кадри. Тъй като всички работим, за да се изхранваме, очевидното решение е – повишаване на заплащането. В доста случаи това работи, именно защото причината за напускане на служителя е от финансово естество. Какво става, когато предложите повишение на заплатата, но служителя е все така уверен в напускането си? В днешната статия ще разгледаме някои от основните мотиватори, които влияят на служителите. Или накратко – Какво (освен заплатата) задържа служителите на работното им място?

Мотиватори

  • Признание

Един от главните елементи, отговорни за по-доброто представяне и по-голямата удовлетвореност от работата, независимо от нейното естество е признанието. Служителите, получили признание за добре свършена задача (било то голяма или малка), споделят, че се чувстват по-мотивирани и занапред. Тук е важно, че ръководителя е забелязал добрата работа и я е отбелязал.

  • Възможност за развитие

Служителите, на които е предоставена възможността за развитие, се чувстват много по-удовлетворени. Това което прави дълбоко впечатление е, че работодателя се грижи за тях и израстването им (личностно/професионално).

  • Смислена работа

Когато служителите не виждат смисъл в нещата, които вършат – те просто спират да ги вършат. Затова е важно работодателя да разяснява – какво е мястото на служителя в организацията и как той допринася за цялостната работа. Така той ще чувства значимост и ще вижда смисъла в това, което прави.

  • Добра работна среда

Под добра работна среда не разбираме – добро обзавеждане, хубав офис… Тук става въпрос за атмосферата на работното място – добрите отношения с колегите, отсъствието на напрежение и конфликти, сплотеност и сътрудничество и т.н. Не са малко случаите, в които служители напускат работното си място не заради друго, а именно заради обтегнати отношения в екипа, отказ от приемане на нов член в екипа и т.н.

  • Добра комуникация с ръководството

Добрата двупосочна комуникация с ръководството е един от големите плюсове, които едно работно място може да притежава. Когато служителите знаят, че могат да изкажат идеите, съмненията и като цяло – обратната връзка, която имат те се чувстват много по-спокойни. Обратно, когато са сигурни, че ще получат обратна връзка от ръководителя си, те се чувстват по-уверени. Един от главните проблеми за служителите е, че не могат да говорят спокойно с ръководителя си.

В обобщение

Накратко, както казахме и по-горе – заплатата е важна. Тя е основната причина, за да работим. Но, за да се чувстваме наистина удовлетворени и мотивирани, трябва да са налице и други фактори. Факт е, че служителите напускат, защото не са напълно удовлетворени. Но е важно да разберете в какъв аспект това е така, за да можете да работите над него.

В допълнение, може да прочетете относно интервюто за напускане и защо то е важно за поясняване на причините за напускане на служител.

Интересувате се как да развивате Вашите служители и да повишите тяхната мотивация?

Свържете се с нас на: preference.office@gmail.com

Или ни се обадете на: (+359) 894 722 236 / (+359) 894 722 237