Отивате на интервю, притеснен сте, но се оказва, че позицията е идеална за Вас! Интервюиращия е любезен, разговорът Ви върви, а след интервюто оставате с ясната мисъл, че няма как да не Ви се обадят! Минава седмица, две… но Вие така и не получавате обаждане. Тогава започвате да се чудите – защо не Ви се обаждат?“

Въпросната ситуация или подобна на нея Ви се струват познати? В статията по-долу ще разгледаме някои от основните причини да не Ви се обадят след интервю.

  • Нямате нужните качества/умения: Започваме с най-очевидната причина. Възможно е просто да нямате това, което се изисква за въпросната длъжност. Можете да придобиете нужната квалификация и да пробвате след това или да се насочите към друга по-подходяща позиция.
  • Лошо впечатление: Крайно възможно е да сте направили лошо впечатление на интервюиращия. Тук вариантите са няколко – не сте поздравили, започнали сте да фамилиарничите, държали сте се прекалено студено и затворено, отказали сте да отговорите на въпрос без адекватна причина и т.н.
  • Нереалистични очаквания: Едно от основните неща, за които интервюиращите са нащрек са реалистичните Ви очаквания по отношение на работата. Добре би било предварително да се запознаете с пазара на труда във Вашия град и с това което фирмите предлагат. Така можете да проверите дали очакванията Ви съвпадат с предлаганото или трябва да ги преосмислите.
  • Не сте сигурен защо искате тази работа: В общия случай, работодателите търсят хора, които знаят защо искат да работят на дадената позиция. Ако по време на интервюто, отговорите на въпроса „Защо кандидатствахте за тази позиция?“ със – „Не знам, исках да пробвам.“, то това не е добър знак за интервюиращия. Това си е чисто –„Искам да пробвам, но ако не ми хареса няма да се задържа, въпреки че сте вложили ресурси в обучението ми“.
  • Някой Ви е изпреварил: Винаги съществува опцията да имате нужните качества и умения, да сте се представили добре на интервюто, но да има подходящ кандидат преди Вас. Ако и двамата сте на едно ниво, то интервюиращите са започнали да звънят по ред и Вие сте бил по-назад в списъка.

Накратко, по-горе посочихме някои от възможностите, които са попречили да бъдете избрани за съответната позиция, като съществуват още такива. Не се обезкуражавайте, а анализирайте ситуацията и ако прецените, че грешката може би е във Вас – работете над това. При следващото интервю ще сте изгладили нещата и ще можете да се представите в най-добрата си светлина!

Статията беше интересна? Прочетете още тук!

При въпроси, можете да ни пишете на preference.office@gmail.com

Или да ни се обадите на (+359) 894 722 236 // (+359) 894 722 237