Замисляли ли сте се за причините, поради които служителите напускат работните си места? Не знаете къде се корени проблемът? В тази статия ще продължим темата, която засегнахме по-рано тази седмица. Предходната статия можете да откриете тук.

Ето и останалите най-чести причини за напускането на Вашите служители, както и основните начини за тяхното задържане:

5. Разминаване между обещания и реалност

Една от най-честите причини за напускане на работното място от новите служители е разминаването между обещанията и реалността. Изречените думи от работодателите преди постъпването на служителя на работа или в първите дни от постъпването му, понякога изграждат изкривена представа в неговите очи. Вследствие на това, в съзнанието на работника се зараждат очаквания, които впоследствие се оказва, че не се базират на реалността. Това несъмнено предизвиква негативна реакция от страна на работните кадри. Единственият вариант за предотвратяване на подобни ситуации е демонстриране на откритост и честност. В крайна сметка какво като си намерите страхотен служител чрез лъжи, който ще напусне веднага щом узнае истината?

6. Липса на възможност за професионално или кариерно развитие

Всеки служител би останал разочарован, ако възможността за професионалното или кариерно израстване е малка или не съществува изобщо. Извършването на едни и същи действия продължителен период от време води до монотонност и отегчение от работата. Такива ситуации предразполагат служителите към търсене на нови възможности. Ако фирмата няма възможност да предостави на кадрите си вертикално израстване (кариерно развитие), то тя може поне да им предложи хоризонтално. Хоризонталното израстване се изразява в професионално развитие. С други думи това се случва чрез преместване на служителя на сходна до неговата позиция или даване на повече правомощия и разнообразни задължения. В допълнение към това той увеличава своята компетентност и получава възможност за повишаване на заплащането. Всичко споменато до момента благоприятства неговото личностно развитие.

7. Невъзможност за изразяване на идеи и мнения

Обезкуражаването на служителите за даване на идеи и мнения води до чувство на несигурност и липса на усещане за личностен принос към организацията. Решението на този проблем е организиране на ежеседмични или ежемесечни срещи (оперативки) и предоставянето на възможност на кадрите за активно участие. По този начин служителите ще се почувстват като неразделна част от организацията.

8. Ниска степен на мотивация

Ниското ниво на мотивация е една от най-честите причини за текучеството на служителите. Един от начините за повишаване на мотивацията е чрез участие в различни проекти, обучения и тиймбилдинги и ангажиране на креативността у кадрите. Друг вариант е създаване на социални пакети, включващи допълнителни здравни услуги, мултиспорт карти, ваучери за храна. Предоставянето на гъвкаво работно време, допълнителни бонус схеми, подаръци за празници също биха повлияли благоприятно на мотивацията на служителите.

Всичко упоменато до момента, ще спомогне за откриване на причините за напускане на служителите във Вашата фирма и предотвратяването на последствията, чрез правилно стимулиране на кадрите. В крайна сметка, създаването на благоприятна работна среда и създаване на чувство за удовлетвореност от работните задължения, ще помогне за задържането на ценните за организацията служители.

Ние от Преференция целим да подобрим работния процес на организациите. Поради това работим активно в насока изграждане на мотивационни пакети и провеждане на обучения, с цел повишаване на удовлетвореността на Вашите служители.

Ако желаете да се консултирате с нас:

  • Можете да се свържете с нас на: preference.office@gmail.com
  • Или да ни се обадите на (+359) 894 722 236 // (+359) 894 722 237 – ще уговорим среща в нашия офис!