Факт е, че пазара на труда бива постоянно попълван с нови поколения служители. Направихме сравнение между това поколение и предишните такива (вижте тук) и се спряхме на някои от особеностите (прочетете тук), които притежават. След като уточнихме какви са разликите между поколенията, нека се спрем на това как можем да работим с най-новото от тях.

Какво трябва да знаят ръководителите?

  1. Бъдете ментори

Както вече споменахме в предишни статии, това поколение служители очакват по-близка връзка с прекия си ръководител. Даването на навременна обратна връзка и свободния обмен на идеи бива считан за нещо естествено. Служителите от това поколение разчитат в много по-голяма степен на подкрепата на мениджъра си. Така можете да осъществявате и по-добър контрол, защото поколението бива определяно като по-малко лоялно от предишните такива. Тук имаме предвид това, че те могат да сменят работното място с лекота, за разлика от предишни поколения.

  1. Предоставяйте възможности

Искаме да наблегнем на тази точка, тъй като от доста време насам се наблюдава смяна на приоритетите на работещите. Все по-напред се изместват възможностите за развитие, обучение и активен принос към развитието на компанията. Ако към момента не можете да предложите развитие/ обучение, бъдете креативни. Можете да насърчавате даването на идеи, свързани с решаване на конкретен проблем, оптимизация на процесите и т.н. Така служителите от по-новото поколение ще продължат да се чувстват въвлечени в цялостния процес на развитие на фирмата.

  1. Поставяйте разнообразни (по възможност и динамични) задачи

Добре е да имате предвид, че новото поколение е израснало в среда, „преливаща“ от информация – те не са свикнали да задълбават. Това е така, по простата причина, че въпросната информация се сменя със светкавична скорост. Ако очаквате, че задавайки им задача, която изисква по-дълбоко вникване, те ще бъдат ентусиазирани – ще останете разочаровани. Тези служители могат да бъдат изключително продуктивни, стига да поставяте задачи спрямо особеностите им. От друга страна, не се притеснявайте да задавате динамични задачи – те ги посрещат с охота.

В заключение…

Както видяхме в тази поредица за поколенията – всяко едно е различно от предното. Бизнеса ,от своя страна, трябва да бъде гъвкав, за да успее да посреща промяната успешно. Съвременния ръководител трябва да се адаптира към особеностите на своите служители, за да успява да ги ръководи успешно. Във всички случаи и двете страни (работодатели и работещи) трябва да се напаснат, за да съумеят да работят ефективно заедно.

 

Интересувате се от обучения за Вашите служители? Свържете се с нас на: preference.office@gmail.com

Или ни се обадете на: (+359) 894 722 236// (+359) 894 722 237