При Вас се проявяват симптоми на бърнаут и не знаете как да се справите с него?

Професионалното изгаряне се характеризира като неусетно възникващ и труднопреодолим процес. Както споменахме и в предходната статия, то възниква вследствие на продължителен негативен стрес на работното място. Той е резултат от непрестанно влияещи отрицателни фактори, които можете да откриете тук.

В тази статия ще Ви разкрием методите, които можете да използвате за справяне с възникналия бърнаут. Сред най-ефективните от тях са:
 1. Започнете да планирате своите задължения за деня. Най-често бърнаута на работното място възниква вследствие на прекомерно количество задължения. Започнете да приоритизирате и структурирате своите задачи за деня. Не забравяйте да включите почивките към своя план. По този начин значително ще увеличите своята продуктивност и ще подобрите работния процес.
 2. Общувайте повече със своите колеги. Най-добрият начин да си починете по време на работния ден е да посветите своите почивки в общуване с Вашите колеги. По този начин ще избегнете използването на смартфон и социални мрежи, които също влияят негативно върху Вашето състояние.
 3. Ограничете контактите си с отрицателни хора. Негативните възгледи на хората около Вас допълнително водят до влошаване на настроението Ви.
 4. Съсредоточете се върху положителните аспекти от Вашата работа. Опитайте се да се съсредоточите върху работните задължения, които наистина Ви доставят удоволствие. По този начин ще започнете да приемате своята работа повече като хоби, отколкото като дълг.
 5. Опитайте се да намерите баланса между работата и личния си живот. След работа или през почивните си дни, намирайте време за срещи със семейството и приятелите. Срещите с любими хора определено влияят благоприятно на нашето настроение и ни разтоварват от напрегнатото ежедневие.
 6. Обърнете фокуса върху себе си. За да се почувствате пълноценни и щастливи е необходимо да обръщате повече внимание на своите желания и интереси. Отделяйте повече време на Вашите хобита и нещата, които подпомагат Вашето личностно развитие и Ви доставят удоволствие.
 7. Вземете си почивка. Ако не можете да излезете успешно и ефективно от процеса по изгаряне, то е необходимо да си вземете пълна почивка от работата. Останете няколко дни у дома, отидете на поход или просто на екскурзия, дори да е до съседния град. В такива моменти е необходимо да се изолирате далеч от работната среда.
 8. Научете се да поставяте ясни граници. Ако забелязвате, че ангажиментите, които трябва да изпълните непрестанно се увеличават, то означава, че е крайно време да се научите да казвате „не“. В противен случай, непрестанно нарастващият брой задължения няма да престане.
 9. Поддържайте ефективна обратна връзка. Информирайте Вашия мениджър за прекомерния брой задължения и за невъзможността да се справите със сроковете за изпълнение. Дръжте го в течение със случващото се. По този начин той ще възприеме Вашата ситуация и ще направи всичко възможно, за да Ви съдейства в разрешаването.
 10. Преразгледайте приоритетите си. Ако всичко упоменато до момента няма ефект върху работата Ви, то е време да преразгледате своите приоритети. Съобразявайки се с Вашите желания и особености, помислете какво още бихте могли да направите и какви други действия бихте могли да предприемете, за да се справите с бърнаута.

В заключение можем да кажем, че един от най-ефективните начини за справяне с бърнаута е да разберете какво Ви мотивира. Откриването на Вашите мотивационни стимули ще Ви спомогне да предприемете навременни действия, които да повлияят благоприятно на Вашето състояние.

Ако желаете да получите повече информация или искате да се консултирате с нас:

 • Можете да се свържете с нас на preference.office@gmail.com
 • Или да ни се обадите на (+359) 894 722 236 // (+359) 894 722 237 – ще уговорим среща в нашия офис!