Забелязвате, че в някой от Вашите служители се проявяват симптоми на бърнаут и не знаете как да се справите? Искате той отново да се почувства продуктивен и енергичен? В тази статия ще Ви опишем най-ефикасните методи, които може да използвате, за да помогнете на служителите си в този период.

 1. Проучване на проблема.

Отделете време, за да поговорите със своя служител и да разберете, какво предизвиква проблема. Откриването на първоизточника на проблема ще Ви улесни при предприемането на по-нататъшни действия.

 1. Отделяне на време и внимание.

При провеждането на разговор с Вашия служител, не забравяйте да изясните неговите нужди и да помислите каква може да бъде Вашата роля в разрешаването на ситуацията. Изслушайте го и ако е необходимо, го подкрепете със съвети. Отделете повече внимание на това, да наблюдавате процеса на неговата работа и да го насърчавате при необходимост.

 1. Даване на разнообразни задачи.

Ако служителят Ви се чувства натоварен от монотонността в работата, бъдете отворени към това да му предоставите по-интересни предизвикателства и по-голяма възможност за творчество.

 1. Опитайте се да елиминирате стреса.

Стресът може да бъде елиминиран чрез даване на по-малко на брой и кратки задачи за деня, които да са предвидени и разпределени във времето. Непрестанно възникващите спешни задачи, както и големите задачи, отнемащи много време за изпълнение, водят до допълнителна демотивация и  задълбочават проблема. За да бъде максимално успешен този метод създайте планер, в който Вашите служители сами да могат да записват и разпределят своите задачи за деня.

 1. Въведете допълнителни почивки.

За да направите процеса на работа във Вашата организация по-лек и приятен и за да избегнете проявата на бърнаут и при други Ваши служители, въведете график за допълнителни почивки. Добър вариант е на всеки 2 часа да има 10 минутни почивки, за да могат служителите Ви да си отпочинат от работата и с нови сили да се захванат за останалата част от задачите си след почивката.

 1. Съсредоточаване върху напредъка.

Ако всеки път, при постигане на определен напредък, служителят Ви получава насърчение или похвала, това ще го мотивира към постигане на по-добри резултати и ще го подтикне към по-бързото постигане на крайната цел.

 1. Предоставяне на възможност за продължителна почивка.

Бърнаутът е състояние, което може да бъде преодоляно, чрез продължителна почивка, в която служителят Ви ще има възможност да отдели време на себе си и своите хобита и интереси. Не лишавайте служителя си от допълнителен платен или неплатен отпуск, ако наистина се нуждае от това.

 1. Предоставяне на възможност за дистанционна работа.

Работата от разстояние е чудесно средство за справяне с бърнаута, ако естеството на работа го позволява. По този начин служителят Ви ще може да съчетае успешно работните задължения и личния си живот, което ще допринесе до по-високо ниво на продуктивност.

 1. Грижа за служителя.

Предоставянето на допълнителни социални придобивки като билети за театър или кино, със сигурност ще зарадват служителите Ви, а освен това ще им помогне за по-ефективното справяне с проблема. Друга възможност са семинарите за личностно развитие, в които те ще се отскубнат от работната обстановка и наистина ще имат възможност да надградят знанията и уменията си. Също така, тиймбилдингът е прекрасен инструмент, който освен че подпомага екипната работа, допринася за подобряване на работната атмосфера.

В тази статия упоменахме основните методи, които благоприятстват за справянето с бърнаута на Вашите служители. Прилагайки ги, Вие ще подобрите не само качеството им на работа, но и атмосферата сред колектива.

Ако желаете да получите повече информация или искате да се консултирате с нас:

 • Можете да се свържете с нас на preference.office@gmail.com
 • Или да ни се обадите на (+359) 894 722 236 // (+359) 894 722 237 – ще уговорим среща в нашия офис!