През 2022 г., ежедневната борба с трайните ефекти от ситуацията с Ковид 19 се превърна в норма. Компаниите преразглеждат приоритетите си, за да могат да задържат служителите си. Пандемията доведе до множество промени. Някои от тях се оказаха временни, но други, изглежда вече са нещо съвсем нормално.

В днешната статия ще разгледаме какви промени претърпяха социалните придобивки, които работодателите предоставят на най-ключовия ресурс – човешкия.

 

По-гъвкаво работно време и хибридна работна среда

Никак не е учудващо, че работното време и режима на работа са сред първите елементи, които претърпяха промени. Преди пандемията предимно ИТ компаниите предлагаха такива възможности, но сега голяма част от компаниите в останалите сфери решиха да запазят този режим на работа.

Според различни проучвания повече от половината от всички служители биха предпочели дистанционната работа или поне хибридната такава.

Тази промяна в начина на живот и начина на работа е толкова важна за работната сила, че се счита за най-важната полза, която една организация може да осигури извън заплатата и стандартните придобивки.

 

Подобряване на емоционалното и психично здраве на работната сила

В западните страни, основна тема е благосъстоянието на служителя и какви ресурси е склонна да отдели компанията за него. Това ще продължи да е основен фокус и тази година, тъй като един на всеки пет възрастни изпитва проблеми с психичното здраве годишно.

48% от организациите са принудени да се съсредоточат повече върху психичното здраве на служителите, отколкото през предходните години.

За жалост в България, а и в страните на Балканския полуостров, темата за психичното здраве е всъщност тема табу, което прави въвеждането на такъв тип социална придобивка много по-трудно. Въпреки това, при нас не липсват фирми, които предлагат на служителите си грижа в този аспект.

 

Лятно работно време

Доста от служителите забавят работата си в петък, през летния сезон. Това е така, защото обмислят уикенда и плановете, които ще осъществят тогава. Накратко, производителността през лятото, особено последния работен ден от седмицата, доказано намалява.
Поради тази причина доста от компаниите приеха новата тенденция, т.нар. „летни петъци“.

Вече има компании в България, при които е въведена тази новост, като според проучвания най-често се въвежда по следния начин: две седмици в месеца са с 5 работни дни и две са с 4 работни дни, като по този начин винаги има поне един екип на работното място в петък.

 Все повече от работодателите в България са принудени да се адаптират към „новата“ среда, предизвикана от скорошните явления – както икономически, така и от здравно естество.

Въпреки това трябва да знаем, че социалните придобивки са инструмент, който може да бъде много ценен за подобряване на определени аспекти от живота на служителите, с очакването, че това ще доведе до добро представяне и висока производителност, както и до привличане, развитие и задържане на таланти.

Вижте кои са елементите на социалните пакети, които се предлагаха „преди“ тук.

Кои са другите социални придобивки, които вече са факт? Прочети в следващата ни статия!