Попадали ли сте в ситуация, в която сте се сдобили с нов член на екипа, който изглежда квалифициран и пълен с потенциал? Започвате да работите, но впоследствие се оказва, че резултатите му са по-слаби от очакваните! Вече сте инвестирали в обучението му и не знаете как да се справите със ситуацията? Причините могат да бъдат различни, но тук ще разгледаме основните.

Ето няколко насоки, където може да се крие проблема:

  • Цели:

Като ръководител, първото, което трябва да се запитате е дали целите, които са заложени за този служител са изпълними и реалистични. Важно е да поставяте предизвикателни, НО изпълними цели, за да получавате желаните резултати.

  • Обратна връзка:

Когато забележите, че нещо в представянето на служителя може да бъде подобрено, не отлагайте, а му го кажете. Същото важи и за случаите, в които се справя добре– така ще наблегнете на правилния начин за изпълнение на задачата.

  • Обучение:

Понякога, служителите не се справят със задача, поради проста причина – не знаят как. Насърчавайте обратна връзка и въпроси от тяхна страна, за да можете навреме да допълните знанията или уменията им с нужните за тях такива.

  • Подбор:

Причината в ниските резултати може да се крие в това, че служителя не е подходящ за позицията. Тук вече трябва да обърнете внимание на пропуските, които са на ниво подбор. Квалификацията на служителя може да не е достатъчна или пък очакванията му да се разминават със реалността. Всичко това трябва да бъде уточнено при подбора.

Обръщайте внимание на горепосочените фактори, за да подсигурите нисък риск от подобна ситуация с нов служител. Ако имате нужда от съдействие, не се колебайте да потърсите помощ от Ваш ръководител или консултантска фирма.

Имате нужда от партньор, който да окаже съдействие по тези въпроси? Пишете ни на: preference.office@gmail.com

Или ни се обадете на : (+359) 894 722 236 / (+359) 894 722 237