Днес ще продължим донякъде темата от предната статия. За тези, които са я пропуснали – вижте я тук. Там говорихме за развиващите се социални мрежи и използването им за подбор на персонал – т.нар. social recruiting. Социалните мрежи, без да преувеличаваме, са едно от местата, посещавани от изключително голям брой хора. Да кандидатстваме за работа във Facebook / Instagram вече е лесно и удобно. Но както проверяваме нашето CV за грешки, неточности и т.н., то трябва да правим подобна проверка и на нашият личен профил в съответната мрежа.

Социалните мрежи – допълнение към нашата автобиография

Автобиографията представя накратко професионалния ни път и личностните качества, които ни правят подходящи за определени професии / позиции. Щом подбора става в социалните мрежи обаче, автобиографията ни не е единственото, което може да привлече / отблъсне бъдещ работодател. Ако сме взели решението да използваме социалните мрежи, за да търсим работа, то трябва да сме наясно с няколко неща.

Какво да НЕ правим, когато кандидатстваме за работа в социалните мрежи:

  • Кандидатстване за работа без прикачени документи

Винаги, когато кандидатстваме за работа (където и да е) трябва да се придържаме към изискванията на обявата. Ако в обявата е описано, че трябва към кандидатурата да прикрепим и мотивационно писмо, снимка или др., то да кандидатстваме без да сме ги приложили е несериозно. По същия начин е и с автобиографията – винаги проверявайте дали файла е приложен!

  • Профил с крайно неформална снимка

Ако сте изпратили документите си, имайте предвид, че отговорния за подбора на кадри ще погледне кой кандидатства. Първото нещо, което ще види ще бъде Вашата профилна снимка, затова е добре тя да е подходяща. Избягвайте снимки, където сте неподходящо облечени / полуголи (освен, ако не кандидатствате за модел…) и снимки с филтър (кучешки/котешки/заешки и т.н. очи, уши, нос и др.).

  • Честота на качване на снимки

Честотата, с която публикувате публикациите си или променяте статуса си, също може да заинтересува работодателя. Ако на ден публикувате поне дузина свои собствени мисли, снимки или връзки, едва ли може да се каже, че отделяте малко време на забавленията в Интернет. Ако работодателя види, че на ден качвате по няколко снимки, споделяте постове и др. в работно време (а не работите нищо свързано с дигитален маркетинг), то надали ще Ви приеме сериозно.

  • Изпращане на кандидатура с послание на латиница / правописни грешки

Може би вече сте открили, че при кандидатстване за работа чрез Facebook имате опция да напишете кратка бележка към работодателя. Не е добра идея обаче това да става на латиница. Накратко, внимавайте за правописа си, защото работодателя ще му обърне внимание, а лошото първо впечатление трудно се променя.

*Съвет: Ограничете достъпа до профила си – така ще контролирате до каква част от публикациите Ви имат достъп хора, които не са в раздел „приятели“. Вместо да се захващате с „разчистването“ на постове от тийнейджърските Ви години, просто ограничете достъпа до тях. Така всеки пост, който може да бъде счетен за нетолерантен, може да бъде изведен от вниманието на специалиста по подбор, който разглежда профила Ви.

В заключение…

Въпреки, че социалните мрежи са неформално място, те могат да бъдат използвани и за намиране на работа. Работодателя, който Ви разглежда като потенциален кандидат вече има Вашето CV, но все пак ще иска да види и каква личност сте. Екипът му се състои от хора, а те трябва да се разбират помежду си и да се допълват. Не забравяйте – профила Ви в социалните мрежи си е само Ваш – не публикувайте нещо само, за да угодите на някого. Съветваме Ви да следвате тези прости съвети и Ви пожелаваме успех!

Търсите работа? Разгледайте нашите предложения тук.

Ако имате въпроси, пишете ни на: preference.office@gmail.com

Или ни се обадете: (+359) 894 722 236