Чудили ли сте се някога защо поведението на по-младите Ви служители се различава от поведението на по-възрастните? Със сигурност, в основата на всичко стоят техните личностни характеристики, но разликата в поколенията играе основополагаща роля.

Знаете ли по какво се различава тяхното виждане относно работния процес, какво ги мотивира и какви са техните плюсове и минуси?

В тази статия ще Ви предоставим кратък „наръчник“, който можете да използвате като работодател, за да установите цялостния профил на служителите си от различните поколения.

Baby Boomers (следвоенно поколение – родени между 1946 и 1964г.)

Бумърите са отдадени на работата си. Те са склонни да работят повече от 60 часа седмично, целейки да станат част от успеха на организацията и да се почувстват като част от екипа. За тях е особено трудно да балансират между работата и личния живот. За тях е характерен страхът от загуба на позицията. Техният работохолизъм ги подтиква към желание за работа дори след навършване на 60 години.

Какво търсят в работата

Като най-възрастните работещи лица от генерациите, се очаква те да бъдат в ролята на компетентни лица в организациите, насърчаващи обмена на знания. Поради тази причина, трябва да знаете, че ако наемете човек от това поколение се очаква да го удостоите с признание и уважение.

Силни страни

Служителите от следвоенното поколение притежават чувство са отговорност, лоялност и трудолюбивост. Те се задържат дълго време на работното си място. За тях са важни не толкова паричните средства, колкото добре свършената работа.

Слаби страни

Имайки предвид периода, в който са израснали, представителите на това поколение са традиционалисти. Те не са гъвкави по отношение на промените, а креативността и динамичната работа не са тяхна силна страна.

Поколение X (поколението „сам вкъщи“ – родени между 1960 и 1980г.)

Поколение X представлява 60% от работната ръка в момента. Те се характеризират с независимост, находчивост и умение за адаптация. Това поколение с радост приема промените. Те се ориентират към кариерното развитие, но се стремят да постигат баланс между работата и личния живот. Те обичат да работят на гъвкаво работно време, стремейки се да получат повече свобода, избягвайки примера на своите родители.

Какво търсят в работата

Поколение X очаква непрекъсната динамика и нови предизвикателства в работната среда. Както вече споменахме, те обичат свободата и поради тази причина предпочитат да работят сами, а не в екип. За тях е важно да извършват смислена работа и ако не бъдат ангажирани с правилен подход, те са склонни да си потърсят нова работа.

Силни страни

Те се учат бързо. Уважават директната комуникация и незабавната обратна връзка. Те притежават по-богата обща култура и добра осведоменост.

Слаби страни

Характерна черта на това поколение е, че поради високата им способност за гъвкавост, те не харесват строгите правила и изисквания. Много често нямат дългосрочни перспективи,  нетърпеливи са и са склонни да сменят често работата си.

Поколение Y (Millennials или Echo Boomers – родени между 1981 и 1995г.)

Израснали сред високотехнологична среда, те са привикнали към все по-честа комуникация в социалните мрежи и все по-рядка – лице в лице. От друга страна тяхната откритост към света предразполага към по-богат асортимент от знания и отваря възможности за ориентация към различни професии.

Какво търсят в работата

Милениалите предпочитат работодатели, които притежават специфичен подход към всеки член на компанията. Техните очаквания са да работят сред позитивен екип. Също така те очакват да работят в компания, която разполага с модерни технологии за комуникация и спомага за реализирането на мечтите им. Те обичат динамиката и очакват да получат гъвкаво работно време и високо заплащане в замяна на своя труд.

Силни страни

Поколение Y се характеризира с целенасоченост, упоритост и желание за сътрудничество. Като представители на технологичното поколение, те са отворени към иновациите и се адаптират много по-бързо към промените в средата.

Слаби страни

Милениалите са нетърпеливи и се стремят към бързо кариерно развитие. Имайки предвид техните интереси в различни области, те са склонни да напуснат настоящата си работа, за да започнат реализация в нова насока.

Поколение Z (IGeneration, Post-millennials – родени след 1995г.)

Поколение Z е израснало в епоха на „благоденствие“, а неговите представители са получавали всичко, което са си пожелавали. Те не помнят времето без технологии и поради това притежават по-малко желание за четене и силно развита визуална памет. Те имат вроден предприемачески дух, а изследванията доказват, че близо 17% от тях вече имат собствен бизнес.

Какво търсят в работата

За новото поколение служители парите не са основен мотиватор. Те търсят обучения, възможности за развитие и интересна работа. Предпочитат да изпълняват своите задължения, работейки с гъвкаво работно време или дори дистанционно, за да имат време за себе си и своите интереси. Те очакват от своя мениджър да бъде ментор и да ги подкрепя във всичко.

Силни страни

Представителите на това поколение за изключително креативни. Те са тези, от които всеки работодател може да очаква нестандартни и интересни идеи за своя бизнес. Служителите от поколение Z  са изключително гъвкави. Те биха работили всичко навсякъде по света стига това, което правят да им доставя истинско удоволствие.

Слаби страни

Те са най-малко лоялни към работодателите от всички останали поколения.  За тях са характерни първичните реакции и често вземат бързо необмислени решения. Друг техен недостатък е, че не вникват в детайли в съдържанието, освен ако то не е атрактивно представено.

 

Като мениджър е важно да притежавате специфичен подход към всяко поколение служители. Нашият съвет е да не бъдете предубедени към представителите на различните поколения и техните характеристики, а да се вгледате в позитивните им черти и да се възползвате от тях.

Ако имате въпроси или желаете консултация:

  • Можете да ни пишете на: preference.office@gmail.com
  • Или да ни се обадите на: +359 894 722 236 //  +359 894 722 237