Социалният пакет, или още – социалните придобивки, които работодателя предлага на своите служители, в наши дни са важен фактор при избора на работно място. 2020 година  беше наситена с промени, а доста от тях  засегнаха организацията на работа. Затова смятаме, че социалния пакет също ще трябва да бъде адаптиран към новостите.

Точно тази тема ще разгледаме и в днешната статия – кои бяха основните елементи на социалния пакет и какви промени да очакваме в сферите, където дистанционната работа е възможна.

Преди да преминем нататък, нека първо обърнем внимание на смисъла от социален пакет. Накратко смисълът може да бъде обобщен в: „Социалните придобивки целят привличане и задържане на служителите.“ Те са обвързани с мотивацията на служителя и показват ангажираността на работодателя към неговото благополучие.

От това, което наблюдаваме, някои от елементите на пакетите, които работодателите предлагаха досега са:

 • Покриване на транспортни разходи ( в т.ч. карти за градски транспорт, абонамент за паркинг, покриване на разходи за гориво).
 • Карти за спорт.
 • Възможност за работа от вкъщи.
 • Допълнителни дни отпуск.
 • Тиймбилдинг мероприятия за екипа.
 • Отстъпки за продукти/услуги, предлагани от фирмата работодател.

Оттук нататък, обаче, фокуса на все повече работодатели бива изместен повече към принципа „work from anywhere” (работа отвсякъде), стига това да е възможно за сферата, в която се намират. Точно затова смятаме, че долупосочените придобивки ще следват насочеността на дистанционната работа, а именно:

 • Покриване на разходите (или определяне на бюджет) за обзавеждане на работното пространство на служителя у дома.
 • Покриване на разходите за достатъчно бърз интернет у дома / осигуряване на добър интернет доставчик.
 • Платен достъп до платформи за онлайн спортуване.
 • Осигурени от работодателя дистанционни обучения.
 • Повече тиймбилдинги и срещи на екипите на живо:

Някои специалисти прогнозират, че бъдещето на офисите е в това те да бъдат превърнати в социални пространства, където служителите да се срещат, комуникират и разпускат. Затова и смятаме, че организирането на такива събирания в офиса, ще се отрази положително и социализиращо за екипа.

В заключение…

Отново, гореизброените придобивки биха били приложими за служителите в сфери, които позволяват дистанционната работа. Настоящата година (а може би и следващата?), е предизвикателство за нивото на адаптивност и иновации в работния процес, взаимоотношенията и развитието на компаниите. С нетърпение очакваме да видим оригиналните решения от страна на работодателите!

А според Вас – какви новости ще наблюдаваме по отношение на социални придобивки?

 

Интересувате се от развитието на своите служители? Свържете се с нас на: preference.office@gmail.com

Или ни се обадете на: (+359) 894 722 236