Замисляли ли сте се какво представлява стреса и как ни влияе?

В тази статия ще откриете полезни съвети относно това, как да разпознавате стреса и как да откривате начините, по които Ви влияе.

По своята същност стресът представлява реакция на организма, чрез която той бива изваден от състоянието на покой. По този начин нашият организъм се мобилизира и кара тялото ни да се чувства в режим на готовност за адаптиране към дадени обстоятелства. Тези процеси автоматично предизвикват прилива на повече хормони, които да ни помогнат да станем по-издържливи, по-енергични, по-съсредоточени и фокусирани.

Всъщност има два типа стрес – конструктивен (еустрес) и деструктивен (дистрес)

Позитивен (еустрес) – Този стрес е така нареченият „полезен“ стрес. Той е обвързан със засилване на положителните емоции. Той спомага за мобилизирането на всички вътрешни ресурси в организма и допринася за следните положителни последици:

  1. Той обогатява нашия живот, като ни помага да избегнем сивотата на рутината и да се въвлечем в по-интересни за нас занимания, от които се вълнуваме.
  2. Той подобрява нашия фокус в работната среда и спомага за увеличаване на производителността и устойчивостта ни. Именно по тази причина, този вид стрес ни спомага да се справим изключително добре в дадени моменти, като например по време на изпити, интервю за работа или работа по дадени проекти. С други думи този вид стрес действа в полза на осъществяването на Вашите цели.
  3. Той води до увеличаване на нашата енергичност, мотивираност и увереност. Тези състояния са в следствие именно на появата на по-голямо количество хормони. Това от своя страна ни помага да преодолеем физически стресови ситуации, като например спортни състезания.
  4. Този вид стрес е полезен за здравето и укрепва нашата имунна система. В допълнение можем да кажем, че той подобрява и функцията на сърцето.

Негативен (дистрес) – Този вид стрес възниква в следствие на неуспешна адаптация на човек към причините и факторите, пораждащи стреса. Той води до следните негативни последици:

  1. Той е основен причинител за проявата на наприятни чувства. В следствие на този вид стрес се генерират усещания като тревожност, раздразнителност и избухливост.
  2. Той влияе пряко на имунната и нервната система. Хората, които са в постоянен дистрес, са по-склонни да се разболеят психически или физически.
  3. Той води до промяна на апетита и съня.
  4. Той възпрепятства нашата концентрация и пречи на изпълнението на работните ни задачи.

Видът на стреса се определя от това, как човек възприема самия стрес.

В продължение към тази статия ще откриете причините, които пораждат стреса на работното място.

Искате да узнаете начини за трансформиране на стреса в еустрес и да избегнете дистреса?

Ние от „Преференция“ работим в посока развиване на умения за преодоляване на стреса в работната среда. Всичко това ние постигаме посредством разработването и провеждането на тренингови обучения на тема „стрес мениджмънт“.

Ако имате въпроси:

  • Можете да се свържете с нас на preference.office@gmail.com
  • Или да ни се обадите на (+359) 894 722 236 // (+359) 894 722 237 – ще уговорим среща в нашия офис!