Онлайн обучения – социалните ни мрежи са пълни с предложения за лично усъвършенстване от комфорта на нашия дом. Все повече компании се насочват към продължение на развитието на техните служители, но в онлайн формат. Това е така, защото въпреки ограничаващите обстоятелства за обучения на живо, развитието на служителите, остава ключово за успеха на цялата компания! Разбира се, формата привлича своите почитатели и критици. Днес ще разгледаме онлайн обученията в реално време (синхронните) и ще претеглим плюсовете и минусите им.

Предизвикателства и критики към онлайн формата:

  • Ограничено взаимодействие между членовете на екипа.

Това, се подразбира от факта, че не е на живо. Критиците на този формат представят този аргумент, тъй като при провеждането на обучение на живо, нещата се случват по-плавно, участниците могат да дискутират по-свободно и предвид факта, че са свикнали да общуват на живо.

  • Полагат се повече усилия.

За хората, които възприемат информацията при разговор или при наблюдение на живо, дистанционния формат е предизвикателство. На тях им се налага да положат повече усилия, за да възприемат информацията, която при взаимодействие на живо биха възприели дори на момента.

  • Технически проблеми.

Това е един от най- солидните аргументи са проблемите, които възникват с мрежата и устройствата, от които участниците се включват. Ако някой от участниците няма опит и познания за боравене с определена програма / платформа, това би довело до напрежение и разсейване на вниманието му.

Предимства на дистанционните обучения:

  • Развитие на служителите.

Това е, разбира се, един от основните плюсове. Въпреки ограниченията за събиране на повече хора на живо, онлайн формата предоставя възможността да не се прекъсва създаването и развитието на ключови умения у служителите.

  • Гъвкавост.

Участниците не е необходимо да напускат дома си и да пътуват до определено място. Също, обучението може да се проведе в час, който е удобен за по-голямата част от хората.  Тези фактори правят обученията гъвкави. Ако треньора, който наемате не е от града, не е нужно да провеждате обучението за един ден, а да го разпределите в два или дори три дни, без това да увеличава разходите за фирмата.

  • По-малко разходи.

Разходите за пътуване, нощувки (ако треньора е от друг град или искате да проведете обучението извън града), кафе паузи, печатни материали и др. отпадат. Това не значи, че същинското обучение има по-малка стойност, а че допълнителните разходи около него изчезват.

В заключение…

Въпреки ограниченията в някои аспекти на работните процеси, компаниите продължават да намират начини да не спират развитието на най-ценния си ресурс – служителите. Смятаме, че в бъдеще онлайн формата на обучения ще се задържи и доразвие (вижте повече за тенденциите в сферата на човешките ресурси тук).

А вие как предпочитате да развивате своите умения?


 

Интересувате се от онлайн обучения? Свържете се с нас на: preference.office@gmail.com

Или ни се обадете на: (+359) 894 722 236