Обратната връзка е важен елемент от работния процес, носещ много ползи (прочети повече тук) за развитието на служителите в екипа. Вашата фирма има изградена фирмена култура, имате практика за даване на обратна връзка, но не получавате желаните резултати? Имате съмнения, че не носи ползите, които всички описват? Замисляли ли сте се, че може би някъде допускате грешка? Ето няколко чести грешки, които биват допускани:

  1. Притеснявате се да дадете негативна обратна връзка.

Най-често, хората се притесняват да не дадат негативна обратна връзка и по този начин да не обидят човека отсреща. Това е грешка, тъй като самата цел е да посочим кое не е направено вярно и кое може да се подобри. Пренебрегването на негативното не помага, а напротив – подлъгва човека да мисли, че всичко е наред и няма какво да развие в уменията си.

  1. Избягване на конкретика.

Избягването на конкретика обезсмисля обратната връзка. Даването на обобщена оценка без конкретни примери не би помогнало на отсрещната страна. В този случай човека отсреща няма да знае кое конкретно негово действие е причина за обратната връзка и съответно няма да успее да извлече полза от целия процес.

  1. Критика към личността, не към уменията.

При даването на обратна връзка често може да се изкушите да добавите нещо, свързано с личността на човека отсреща. Избягвайте да критикувате неща, които човека не може да промени. Вместо това насочете вниманието си към умения, които би могъл да добие или развие.

  1. Използване на публично място, сред колеги.

Не на последно място, обратната връзка трябва да бъде получавана насаме. Даването и пред колеги на служителя, го кара да се чувства неудобно – сякаш е порицаван за грешките си, пред останалите. Дори да е добре структурирана и аргументирана, в отсрещната страна ще остане неприятно усещане.

Избягването на горните грешки намалява шанса от неефективна обратна връзка и негативите, които носи тя със себе си.

Имате нужда от насоки, относно това как Вие и екипа Ви да давате/получавате обратна връзка?

Пишете ни на: preference.office@gmail.com

Или ни се обадете на: (+359) 894 722 236 / (+359) 894 722 237