Чували сте стотици твърдения за агенциите за подбор, но реално не сте запознати подробно с тяхната дейност? Не знаете кои от тези твърдения са истина и кои не?
В тази статия ще откриете най-разпространените митове!

Мит 1. „Набирането на персонал чрез агенция за подбор е загуба на пари.“

Често срещано е работодателите да гледат на агенциите за подбор на кадри като на лукс, вместо на необходимост. Въпреки че е вярно, че винаги можете да наемете служители чрез вътрешни ЧР специалисти, това може да се окаже стресиращ и отнемащ много време и усилия процес. Наемането на служители чрез агенции, улеснява работния процес на рекрутърите във Вашата организация. По този начин им спестява времето за пресяване на CV-та и свързване с кандидатите. Така те могат да се съсредоточат върху по-важни задачи.

Мит 2. „Работата в набирането на персонал е също като работата в кол център“

Набирането на персонал и кол центровете не са съпоставими и не могат да бъдат сравнявани. За разлика от кол центровете, където съществуват списъци с множество контакти за обаждане, агенциите за подбор осъществяват и множество други дейности. Набирането на персонал е пряко обвързано с опознаване нуждите на фирмите-партньори и кандидатите. Това е необходимо, тъй като посредством тази информация, агенциите се стремят да удовлетворят желанията и на двете страни и да се достигне до правилно вземане на решения.

Мит 3. „Набирането на персонал не е трудна задача“

Ако набирането на персонал беше толкова лесно, организациите щяха да наемат кандидати в деня, в който се появи вакантна позиция. Набирането се състои от работа на специалисти, които притежават специализирани умения и опит и познават тенденциите на трудовия пазар. Тяхната работа се състои в привличането на таланти, които да благоприятстват финансовите резултати на компаниите. Те разполагат с различни инструменти като например разнообразни канали за набиране на кадри, усъвършенствани системи за подбиране и проследяване на подходящите кандидати и други.

Мит 4. „Агенциите за подбор не могат да ми помогнат“

Наистина ли мислите, че агенциите за набиране на персонал не могат да Ви помогнат? Те не само оптимизират процесите по търсене на необходимите кадри, но и предоставят допълнителни услуги като обучения и оценяване на персонала.

Мит 5. „Те имат само ниско платена и нискоквалифицирана работа“

Не сме много сигурни как и къде точно се е формирало това възприятие, че агенциите поддържат само хора с ниска квалификация, но можем да потвърдим, че е мит. Повечето агенции разполагат с разнообразни позиции, с различни умения и разнообразно възнаграждение – от базови до мениджърски позиции.

Мит 6. Наемането на множество агенции за подбор ще помогне на подбора във Вашата фирма

Наистина ли бихте искали 5 различни агенции да изпращат множество „подходящи“ кандидати, които често се дублират? Добрите агенции разполагат с опитни специалисти, които са способни да подберат най-добрите таланти. В този случай е много по-добре да изберете една агенция. Тя трябва да се запознае със спецификите на Вашата компания, с работните условия, фирмената култура и характеристиките на позицията.

Мит 7. „Рекрутърите се интересуват само от своята комисионна“

Набирането на персонал е пряко обвързано с финансово стимулиране, за да се постигне успешно позициониране на хората на работа, но не е вярно, че парите са основният мотивиращ фактор за агенциите. Професионалната им репутация е от решаващо значение, тъй като в днешни дни, имайки предвид възможностите за изявяване на мнение в социалните мрежи, добрите и лошите отзиви достигат бързо и до голям кръг от хора. Както кандидатите, така и фирмите-партньори желаят отношения с агенциите, базиращи се на доверие. Затова основната цел на фирмите за набиране на персонал е да работят етично, с професионализъм и в най-добрия интерес на всички лица.

Имате въпроси, на които желаете да получите отговор?

  • Можете да се свържете с нас на: preference.office@gmail.com
  • Или да ни се обадите на (+359) 894 722 236 // (+359) 894 722 237 – ще уговорим среща в нашия офис!