Вероятно сте чували за практиката наречена „интервю при напускане“, която навлиза все повече и при нас. Какво всъщност представлява тя, какъв е смисъла да я провеждаме и има ли ползи за нас – прочетете по-долу!

За какво става въпрос?
Интервюто при напускане се провежда от HR-ите във фирмата.  Това интервю е най-лесния начин да разберете защо член от екипа Ви вече не иска да е част от него. Има много причини, разбира се, но тук е по-важно да разберете дали има нещо, което Вашата фирма може да направи, за да задържи добрите си кадри.

Какъв е смисъла?
Както споменахме по-горе, това е най-лесния начин да разберете дали нещо във фирмата (условия, начин на работа, обучения и др.) може да бъде подобрено. Напускащите служители имат склонността да бъдат честни, но и Вие трябва да ги предразположите, за да Ви кажат какво не им е харесало. В противен случай е твърде вероятно да получите неясни отговори, които да не Ви послужат.

Две са основните цели, които интервюто при напускане, трябва да удовлетвори.
1. Да разберете важна информация относно това защо напускат, кое им е харесвало и кое не. Достатъчно ли е било обучението им и какво е мнението има за качествата на прекия им ръководител?
2.Да се разделите със служителя с добри чувства – важно е да не „горите мостове“, а да останете в добри взаимоотношение – никога не знаете, може да препоръча Вашата фирма на свои познати.

Накратко, това интервю може да бъде полезен източник на информация, която е трудно да получите от настоящите си служители. То може да е индикация за сериозно предизвикателство, пред което служителите във фирмата Ви са изправени – нещо, което може би е възможно да бъде решено.

Искате повече информация? Пишете ни на: preference.office@gmail.com
Или ни се обадете на: (+359) 894 722 236 // (+359) 894 722 237